Programma-akkoord maximumprijzen brandstoffen

De federatie Energia en de federale Ministers Dermagne (Economie) en Van der Straeten (Energie), de officiële ondertekenaars van het Programma-akkoord dat de maximumprijs van brandstoffen in ons land bepaalt, zetten hun gesprekken begin deze week verder om tot een vergelijk te komen teneinde een oplossing te vinden voor de tankstations die financieel onder druk komen te staan door de (snel) stijgende olieprijzen op de internationale markten.

Op datum van vandaag stellen we vast dat de Brent notering prijs van aardolie dit weekend gedaald is met als gevolg dat de maximumprijs van diesel morgen daalt van 2,2860 €/liter naar 2,0790 €/liter (een daling met 20 cent).

Wim De Wulf, secretaris-generaal van Energia: “Het is echter koffiedikkijken of deze daling zich zal verderzetten. De enige zekerheid die bestaat is de onzekerheid op de internationale markten. Om die reden blijft het belangrijk om de gesprekken met de overheid verder te zetten om een adequate oplossing te vinden zodat de maximumprijs aan de pomp een betere en correctere weergave wordt van de dynamiek van de markt”.

De voorstellen om eventuele aanpassingen aan de dempingsfactor (de zogenaamde K-factor) te brengen worden berekend om de impact er van goed in te kunnen schatten. De mogelijke aanpassing van deze factor heeft als doel dat de stijging van de internationale product noteringen op een meer correcte manier wordt weerspiegeld in de formule voor de berekening van de maximumprijzen aan de pomp. Bij snel stijgende olieprijzen zijn er tankstations die hun brandstoffen duurder aankopen dan ze kunnen verkopen aan de maximumprijzen aan de pomp en sommige verkiezen daarom tijdelijk te sluiten.

Tijdens de afgelopen twee weken bedroeg de impact op de distributiesector voor brandstoffen, waarvan de grote meerderheid niet-geïntegreerd is (niet rechtstreeks verbonden aan een petroleummaatschappij), ongeveer 34 miljoen euro of bijna 2.5 miljoen euro per dag.

De contractuele partijen zitten begin deze week weer samen om heel snel tot een vergelijk te kunnen komen.