Koolstofarme projecten

Koolstofarme projecten

 

Wereldwijd, o.a. in ons land, zijn er verschillende projecten die innovatieve brandstoffen ontwikkelen en op de markt brengen als antwoord op de klimaatdoelstellingen. Ontdek hier enkele innovatieve koolstofarme projecten.

Q8 zet in op duurzamer langeafstand-transport met HVO

International Diesel Service (IDS), het onderdeel van de Q8-groep dat zich specifiek richt op internationaal transport, breidt met 100% fossielvrije brandstof HVO100 voor trucks zijn aanbod uit met duurzamere brandstoffen in België. Deze pure Hydrotreated Vegetable Oil (HVO100) is verkrijgbaar in drie truck-tankstations: Maasmechelen, Meer en Herstal. Dit zijn alle drie strategische locaties op belangrijke kruispunten voor internationaal transport vlakbij de grens met Nederland en Duitsland. Q8 anticipeert met HVO100 op de grotere vraag van de markt naar duurzamer langeafstand-transport.

HVO is een premium diesel product dat volledig gemaakt is uit hernieuwbare grondstoffen. Het is de meest duurzame brandstof voor diesel-voertuigen op de markt met 30% minder uitstoot van fijnstof, 9% minder stikstofoxide en liefst 90% minder CO2 in vergelijking met gewone diesel. Deze pure HVO (HVO100) kan perfect getankt worden in gewone dieselmotoren (EN15940), zonder dat hier enige aanpassingen voor nodig zijn.

 Klik hier voor meer info op de website van Q8

Total bouwt zijn raffinaderij in Grandpuits om tot platform voor biobrandstoffen en bioplastics

In het kader van zijn koolstofneutrale strategie is Total van plan zijn raffinaderij van Grandpuits in Frankrijk om te bouwen tot een zero-olieplatform. Tegen 2024 zal de raffinaderij opgebouwd zijn rond vier nieuwe industriële activiteiten: de productie van biobrandstoffen (hoofdzakelijk voor de luchtvaartsector), de productie van bioplastics, de recycling van kunststoffen en de exploitatie van twee fotovoltaïsche zonne-energiecentrales.

De biobrandstofeenheid zal een deel van de bestaande installaties van de raffinaderij hergebruiken. Het project van Total komt bovenop de omvorming van de raffinaderij van La Mède in Frankrijk ook tot een bioraffinaderij om aan de groeiende vraag naar biobrandstoffen te voldoen. De nieuwe  raffinaderij is operationeel sinds juli 2019, met een jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 ton HVO-biodiesel (gehydrogeneerde plantaardige olie). De biobrandstoffen worden er geproduceerd uit verschillende soorten oliën: plantaardige oliën en 30-40% uit afval en residuen van plantaardige oliën en dierlijke vetten. Alle gebruikte oliën zijn gecertificeerd duurzaam volgens de criteria van de Europese Unie. In de afgelopen tien jaar heeft Total meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar de ontwikkeling van geavanceerde biobrandstoffen. Deze omschakelingen liggen in de lijn van de ambitie van de Groep om tegen 2050 in Europa koolstofneutraliteit te bereiken.

Voor meer info : klik hier

ExxonMobil en Porsche testen koolstofarmere brandstof op Circuit Zandvoort

ExxonMobil en Porsche gaan samen geavanceerde biobrandstoffen en hernieuwbare, koolstofarme eFuels testen op het racecircuit van Zandvoort. Dit kadert in een mogelijk toekomstig gebruik van deze duurzame brandstoffen in personenwagens. De samenwerking tussen Porsche en ExxonMobil richt zich ook op de ontwikkeling van eFuels, synthetische brandstoffen gemaakt van waterstof en afgevangen CO2. Al in 2022 zijn deze bedrijven van plan om de tweede versie van de Esso Renewable Racing Fuel te testen, die eFuel-componenten zal bevatten. De verwachting is dat de eFuel de uitstoot van broeikasgassen in een gangbare brandstof voor gewone auto’s tot 85 procent kan verminderen.

Voor meer info klik hier